William hook 0er8ez F3 Xhg unsplash 1

Overheid

Omgevingsplannen: Het belang van omgevingsplannen voor gemeenten onder de nieuwe Omgevingswet

16 februari 2024 mr. Lesly Brons

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet staan Nederlandse gemeenten voor een belangrijke taak: het ontwikkelen van omgevingsplannen. Deze plannen vormen de kern van de lokale toepassing van de wet en zijn essentieel voor het creëren van een duurzame, veilige en leefbare omgeving. In deze blog lichten we toe wat omgevingsplannen inhouden, welke uitdagingen gemeenten kunnen verwachten, en hoe ons juridisch adviesbureau kan bijdragen aan dit cruciale proces.

WAT ZIJN OMGEVINGSPLANNEN?

Omgevingsplannen vervangen de huidige bestemmingsplannen en bevatten alle regels over de fysieke leefomgeving binnen een gemeente. Deze plannen zijn breder en omvatten onder meer regulering op het gebied van bouw, milieu, water, natuur en landschap. Het doel is om een meer samenhangend beleid te creëren dat flexibel inspeelt op lokale behoeften en ontwikkelingen. De gemeente heeft op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt, automatisch een omgevingsplan: een omgevingsplan van rechtswege. Dit omgevingsplan, met een tijdelijk deel, moet de gemeente stapsgewijs omzetten tot een volledig omgevingsplan.

UITDAGINGEN VOOR GEMEENTEN

Het opstellen van een omgevingsplan is geen geringe opgave. Gemeenten staan voor uitdagingen zoals:

Integratie van beleidsterreinen: omgevingsplannen vereisen een integratie van diverse beleidsterreinen. Dit vraagt om een holistische benadering en nauwe samenwerking tussen verschillende gemeentelijke afdelingen.

Burgerparticipatie: de Omgevingswet legt een sterke nadruk op burgerparticipatie. Het betrekken van burgers, ondernemers en andere belanghebbenden bij het opstellen van omgevingsplannen is essentieel, maar kan complex zijn in uitvoering.

Juridische complexiteit: de wetgeving rondom omgevingsplannen is complex. Het is van cruciaal belang dat de plannen juridisch correct en uitvoerbaar zijn.

WAT KAN MEESTER EN MEESTER VOOR U BETEKENEN?

Meester en Meester kan gemeenten op verschillende manieren ondersteunen bij het opstellen van hun omgevingsplannen:

Juridisch Advies: wij bieden juridisch advies om te zorgen dat de omgevingsplannen voldoen aan alle wettelijke eisen. Dit omvat het interpreteren van de Omgevingswet en het adviseren over hoe deze toe te passen in lokale regelgeving.

Procesbegeleiding: wij kunnen helpen bij het organiseren van het proces om tot een omgevingsplan te komen. Dit houdt in het begeleiden van overleggen, het faciliteren van burgerparticipatie, en het zorgen voor een soepele samenwerking tussen verschillende gemeentelijke afdelingen.

Omgevingsplannen zijn de spil waaromheen de lokale toepassing van de Omgevingswet draait. Door het opstellen van goed doordachte, juridisch solide en breed gedragen plannen, kunnen gemeenten een belangrijke stap zetten naar een meer samenhangende, duurzame en leefbare fysieke leefomgeving. Als gespecialiseerd juridisch adviesbureau zijn we toegewijd aan het ondersteunen van gemeenten in dit vitale proces.

MEESTER EN MEESTER; MAAKT RECHT VOOR IEDEREEN TOEGANKELIJK

Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat staat voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Heeft u vragen of bent u opzoek naar een concreet advies? Neem dan gerust contact op met ons, wij helpen u graag! Meester en Meester biedt rechtsbescherming aan particulieren, bedrijven en de overheid.

Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Bij Meester en Meester komt talent en kennis samen. Wij maken recht voor iedereen toegankelijk en ontzorgen onze klanten op juridisch vakgebied. Heeft u onze hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken via ons contactformulier of per e-mail op info@meesterenmeester.nl. We zijn ook telefonisch bereikbaar op 088-0665002. Onze kantoren zijn gevestigd in Zwolle en Kampen, maar we zijn werkzaam in heel Nederland.

Deel dit artikel

Direct hulp bij uw vraagstuk?