Husna miskandar FC4z3l4s U Yc unsplash

Bedrijven

Hoe hanteer ik pauzes voor mijn medewerkers?

31 januari 2023 mr. Lesly Brons

Voor een werkgever en werknemer geldt dat ze beide plichten en rechten hebben. Zo heeft een werknemer in bepaalde gevallen recht op pauze tijdens zijn of haar werk. Als werkgever zult u daar mee te maken krijgen. Het is daarom verstandig om goed op de hoogte te zijn van de wettelijke regels op gebied van pauzes en rusttijden. In dit artikel gaan we daarom dieper in op dit onderwerp.

Het nut van een pauze

Een pauze is nodig om het welzijn van de werknemers te waarborgen. Het gaat niet alleen om het laten rusten van het lichaam, een pauze kan ook een verademing zijn om even met collega´s sociaal te kunnen zijn. Het haalt de medewerker weg van zijn of haar taak, waar de hele dag aan gewerkt wordt. Door een pauze te nemen rust het lichaam, maar ook de geest. Hierdoor zal de productiviteit en de alertheid gewaarborgd blijven.

Als de pauzes van medewerkers in geding komen of zelfs verkort worden, dan is de kans groot dat de medewerkers overbelast worden. Het vergroot de stress en op den duur is dit nadelig voor een onderneming.

Zijn pauzes verplicht?

Een werkgever is verplicht om een medewerker pauze te geven als deze langer dan 5,5 uur werkt. Daarnaast gelden er bepaalde regels voor een pauze. Deze regels zijn:

  • Een werknemer die langer dan 5,5 uur werkt, heeft volgens de wet recht op minstens 30 minuten pauze. De pauze mag opgesplitst worden in twee keer 15 minuten;
  • Een werknemer die langer dan 10 uur werkt, heeft volgens de wet recht op een pauze van 45 minuten. Ook deze pauze mag opgesplitst worden in meerdere pauzes van minstens 15 minuten;
  • In een cao worden rechten op gebied van pauzes vaak vastgelegd. Er mag afgeweken worden van de wet, maar na 5,5 uur werk moet minimaal 1 pauze van 15 minuten gegeven worden;
  • Een pauze mag niet gegeven worden aan het begin of eind van een werkdag. De pauze is bedoeld als onderbreking van de arbeid.

Worden pauzes doorbetaald?

Een werkgever is niet verplicht om de werknemer tijdens een pauze door te betalen. Een pauze maakt immers geen deel uit van de officiële werktijd. Sommige bedrijven hebben echter andere afspraken gemaakt in hun cao, bedrijfsreglement of de arbeidsovereenkomst met de werknemers.

Wat is het wettelijk minimum aantal minuten voor een pauze?

Als een medewerker langer dan 5,5 uur werkt, dan heeft hij of zij recht op minimaal 30 minuten pauze. Deze pauze mag echter opgedeeld worden in twee keer een kwartier. Werkt de medewerker langer dan 10 uur? Dan heeft hij of zij recht op minstens 45 minuten pauze, ook deze pauze mag opgedeeld worden in drie blokken van een kwartier.

Hoe vaak heeft een werknemer recht op pauze?

Een medewerker die korter dan 5,5 uur werkt heeft geen recht op een pauze. Na 5,5 uur werken heeft een medewerker recht op één pauze van minstens 30 minuten of twee pauzes van minstens een kwartier. Iemand die langer werkt dan 10 uur, heeft recht op één pauze van minstens 45 minuten, twee pauzes verdeeld over minstens een half uur en minstens 15 minuten of drie pauzes van minstens een kwartier.

Moeten pauzes worden vastgelegd?

Wettelijke pauzes staan vastgelegd in de Arbeidstijdenwet. Iedere werkgever is verplicht om zich aan deze wettelijke richtlijnen te houden. Het is daarom voor een bedrijf niet verplicht om de pauzes vast te leggen in een cao of bedrijfsreglement. Het is echter wel verstandig om dit te doen. Door dit vast te leggen maakt een bedrijf duidelijk dat de wetten op gebied van pauzes gerespecteerd worden.

Daarnaast kan een onderneming ervoor kiezen om ruimere rusttijden toe te passen en vast te leggen in de cao. Dit is een goede stap voor bedrijfstakken waar de medewerkers mentaal en/of lichamelijk zwaar werk doen. Hierdoor zorgt de onderneming voor goede secundaire arbeidsvoorwaarden, dit maakt het bedrijf aanlokkelijk in de arbeidsmarkt.

Het menselijke aspect van een pauze

Hoe u de regels op gebied van pauze ook heeft vastgelegd, een ondernemer doet er verstandig aan om het menselijke aspect op gebied van pauzes goed voor ogen te houden. Tegenwoordig is het steeds vaker erg warm, we gaan van hittegolf naar hittegolf in de zomer. Uw medewerkers hebben daar last van. Menselijkheid is daarom belangrijk, geef uw medewerkers in bijzondere gevallen wat meer pauzes. Dat hoeft niet te gaan om hele lange pauzes, maar bijvoorbeeld twee extra pauzes van 10 minuten. U ontlast niet alleen de medewerkers, maar u kunt ook de productiviteit verhogen door uw medewerkers wat extra pauze te geven.

Dit gaat niet alleen op tijdens een hittegolf, maar bijvoorbeeld ook in geval van kou, voor medewerkers die aan de ramadan doen of andere bijzondere gevallen.

Juridisch advies van Meester en Meester

Heeft u een eigen onderneming en wilt u weten wat uw plichten zijn op gebied van pauzes voor uw medewerkers? Heeft u vragen over andere zaken in uw onderneming? Meester en Meester is een juridisch adviesbureau voor particulieren, bedrijven en overheidsinstanties. Wij geven advies over allerlei problemen en vraagstukken waar u tegenaan loopt. Toegankelijkheid, laagdrempeligheid en betaalbaar advies is daarbij ons doel. Meester en Meester is gevestigd in Zwolle en Kampen, maar wij helpen klanten in heel Nederland.

Deel dit artikel

Meester en Meester is gevestigd in Zwolle en Kampen, maar wij helpen klanten in heel Nederland. Kunt u ons advies goed gebruiken of heeft u onze hulp nodig? Neem dan contact met ons op! U kunt ons direct bellen op 088-0665002, maar u kunt ook een mail sturen naar info@meesterenmeester.nl.