Arbeid en onderneming2

Bedrijven

Hoe verlaag ik mijn risico als ondernemer?

13 januari 2023 mr. Lesly Brons

Het starten van een eigen onderneming is spannend en leuk, maar er zijn behoorlijk wat risico’s aan verbonden. U investeert veel tijd, moeite en geld in het starten van uw bedrijf, dus u wilt er niet binnen de kortste keren weer mee stoppen. Een goede voorbereiding is daarom erg belangrijk, maar ook het verlagen van een aantal risico’s. Als startende ondernemer wilt u uw risico’s natuurlijk zoveel mogelijk beperken, maar hoe doet u dat? In dit blog zetten we voor u op een rijtje wat u kunt doen om uw risico’s als ondernemer zoveel mogelijk te verlagen.

Ga goed voorbereid aan de slag

Bij het starten van een onderneming hoeft u niet direct all-in te gaan. Neem niet direct ontslag bij uw huidige werkgever en investeer niet direct duizenden euro’s, maar begin gewoon rustig. Zo kunt u rustig kijken hoe het loopt en heeft u niet direct de stress van geld verdienen.

Daarnaast is een goede voorbereiding van groot belang. Steek moeite in het schrijven van een goed ondernemingsplan en vergeet daarbij het financiële plan niet. Zet alle aspecten van uw onderneming uiteen. Doe gedegen onderzoek naar de behoefte van uw toekomstige klanten, verken de grootte van de markt en bereken wat de verwachte kosten en opbrengsten zijn. Op deze manier weet u zeker of het verstandig is om met uw onderneming te starten.

Kies de juiste rechtsvorm

De start van een onderneming begint met het kiezen van de juiste rechtsvorm. U kunt kiezen voor een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid of zonder rechtspersoonlijkheid. Wanneer u kiest voor een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid, dan bent u persoonlijk aansprakelijk voor de schulden die uw bedrijf maakt. Voorbeelden van deze rechtsvormen zijn een eenmanszaak, vof of maatschap.

Privé-, en zakelijk vermogen houdt u gescheiden door te kiezen voor een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid, zoals een BV, een NV of een coöperatie.

Maak gebruik van algemene voorwaarden

Een andere belangrijke optie bij het verlagen van uw risico’s als ondernemer is het laten opstellen van algemene voorwaarden. Hierin legt u vast wat de rechten en plichten zijn van zowel u als uw klant. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan:

Offerte

Is de offerte vrijblijvend of niet? Wat is de geldigheid van de offerte?

Transport

Is het transport verzekerd? Door wie is het transport verzekerd? Wie is er verantwoordelijk voor het betalen van de transportkosten? Hoe zit het met invoerrechten?

Levertijd

Wat is de levertijd? En wat te doen bij overmacht?

Betaling

Wat is de betalingstermijn? Wat zijn de incassokosten wanneer er niet wordt betaald? Hoeveel rente moet er betaald worden bij het uitblijven van betaling?

Eigendomsvoorbehoud

Gaat het eigendom pas over na betaling?

Garantie

Wat zijn de voorwaarden voor het geven van garantie?

Geschillen

Gaan de geschillen via een rechter of arbitrage? En welk recht geldt dan?

Aansprakelijkheid

In hoeverre kunt u aansprakelijkheid beperken? Wat is de hoogte van een eventuele schadevergoeding?

Het is niet verplicht om algemene voorwaarden op te laten stellen. Toch doet u er verstandig aan om dit wel te doen. Op deze manier bepaalt u namelijk de spelregels en kunt u voorkomen dat er geschillen ontstaan. Een belangrijk punt is dat u de koper op voorhand (dus voor de koop) laat weten dat er algemene voorwaarden zijn.

Verzeker uw bedrijfsrisico’s

Er zijn een aantal verplichte verzekeringen die u als ondernemer af moet sluiten:

Ziektekostenverzekering

Iedereen heeft een ziektekostenverzekering, of u nu in loondienst werkt, ZZP ‘er bent of een bedrijf heeft. U betaalt hiervoor maandelijks een premie en jaarlijks een inkomensafhankelijke bijdrage via de belastingaangifte.

Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen (WAM)

Gebruikt u een motorvoertuig voor uw bedrijf? Dan is een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen verplicht. Hiermee is uw verkeersaansprakelijkheid verzekerd.

Opstalverzekering

Heeft u een bedrijfspand? Dan bent u verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Hiermee verzekert u zich tegen schade door storm, brand en inbraak.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) of Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

In sommige branches en voor sommige beroepen is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Vaak zijn het overkoepelende beroepsorganisaties die deze verplichting bepalen. Het kan ook voorkomen dat een bemiddelingsbureau of een opdrachtgever hierom vraagt. Een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert de financiële gevolgen van een beroepsfout, zoals bijvoorbeeld het geven van verkeerd advies of het maken van een verkeerde berekening. Met een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzekert u de schade die u maakt bij een klant, zoals het omstoten van een kopje koffie over de laptop van de klant.

Om uw risico als ondernemer nog verder te verlagen kunt u ook aanvullende verzekeringen afsluiten, zoals een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), een Bedrijfsschadeverzekering, een Inventarisverzekering, een Kredietverzekering, een Rechtsbijstandverzekering, een Verzuimverzekering, een Transportverzekering en een Compagnonsverzekering. Verzekeringen zijn niet in alle gevallen verplicht en niet alle zakelijke verzekeringen zijn noodzakelijk. Laat u goed informeren over wat voor u handig en verstandig is.

Wetten en regels

Bedrijfsrisico’s kunnen beperkt worden wanneer u zich aan de wet houdt. Doet u dit niet, dan loopt u kans op het krijgen van een boete.

Schakel een juridisch adviesbureau in

Op juridisch gebied komt er veel kijken bij het starten van een onderneming. Om deze reden is het verstandig om een juridisch adviesbureau of een advocaat in de schakelen. Een advocaat kan u helpen bij het kiezen van een rechtsvorm en het opstellen van algemene voorwaarden en contracten. U wilt natuurlijk niet het risico lopen dat er een foutje te vinden is in uw voorwaarden of contracten. Het inschakelen van een advocaat zorgt ervoor dat uw risico’s als ondernemer verlaagd worden.

Meester en Meester; maakt recht voor iedereen toegankelijk

Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat staat voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Wilt u uw risico als ondernemer verlagen? Wij helpen u graag! Meester en Meester biedt rechtsbescherming aan particulieren, bedrijven en de overheid.

Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Bij Meester en Meester komt talent en kennis samen. Wij maken recht voor iedereen toegankelijk en ontzorgen onze klanten op juridisch vakgebied.

Deel dit artikel

Heeft u onze hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken via ons contactformulier of per e-mail. We zijn ook telefonisch bereikbaar op 088-0665002. Onze kantoren zijn gevestigd in Zwolle en Kampen, maar we zijn werkzaam in heel Nederland.