ontslag werknemer

Bedrijven

Ontslag werknemer; wat moet ik doen als werkgever?

02 februari 2023 Pedro Veltrop

Ontslag werknemer; soms een zeer beladen woord, maar ook voor een ondernemer kan het een lastig onderwerp zijn. Het is daarom belangrijk om er goed mee om te gaan. Dat kan alleen maar als u goed op de hoogte bent van uw rechten en plichten op dit gebied. In dit artikel gaan we daarom dieper in op het onderwerp ontslag.

Wat is ontslag?

Als een arbeidscontract wordt beëindigd, dan spreken we van ontslag. Iedere werknemer die in loondienst werkt heeft een arbeidscontract met zijn of haar werkgever. Dit contract kan op meerdere manieren tot een einde komen. De reden van ontslag bepaalt meestal de manier hoe een arbeidscontract beëindigd wordt.

Ontslag werknemer, hoe gaat het in zijn werk?

Helaas is het voor een ondernemer soms onvermijdelijk om een medewerker te ontslaan. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u als bedrijf moet bezuinigen en personeel moet ontslaan. Het kan ook zijn dat een werknemer voor langere tijd niet goed functioneert. Het ontslag zult u kenbaar moeten maken in een ontslaggesprek.

Een werkgever moet zich bij ontslag aan bepaalde regels houden. U kunt daarbij denken aan een opzegtermijn. Bovendien moet het ontslag getoetst worden door de kantonrechter of door het UWV. Dit is niet nodig in de volgende gevallen:

  • De werknemer stemt schriftelijk in met het ontslag;
  • Ontslag tijdens de proeftijd;
  • Ontslag op staande voet;
  • Ontslag omdat de werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt;
  • De werknemer heeft een geldende pensioenleeftijd bereikt;
  • Ontslag van een hulp in de huishouding;
  • Ontslag van een bestuurder of een werknemer die een geestelijk ambt bekleedt.

U zult als werkgever een bepaalde ontslagroute moeten kiezen. Daarbij heeft u keus uit 4 mogelijkheden, deze hebben hun eigen voorwaarden. De 4 verschillende routes zijn:

  • Ontslag op staande voet. Een snel proces dat alleen in bijzondere gevallen mag worden gevolgd. Deze gevallen zijn bijvoorbeeld: diefstal, fraude, dronkenschap, geweld etc.
  • Via de kantonrechter. Deze route wordt gevolgd bij slecht functioneren, een arbeidsconflict of een combinatie van omstandigheden;
  • Via het UWV. Deze route kiest u vanwege bedrijfseconomische redenen, bij reorganisatie, faillissement, arbeidsongeschiktheid en massaontslag (meer dan 20 werknemers);
  • Met wederzijds goedvinden. In samenspraak met de werknemer wordt het contract beëindigd.

Wat kost het om een medewerker te ontslaan?

Het maakt niet uit welke route voor ontslag u kiest, het zal altijd zorgen voor kosten. De belangrijkste kostenposten van ontslag van een medewerker zijn:

Opzegtermijn

U zult altijd te maken hebben met een opzegtermijn. Het salaris van de medewerker zult u moeten doorbetalen in deze termijn. De lengte van de termijn wordt bepaald door het aantal dienstjaren van de medewerker. Het gaat om minimaal één maand tot maximaal vier maanden. Tijdelijke contracten hebben geen opzegtermijn, tenzij anders geregeld in het contract of cao.

Salariskosten tijdens de duur van de ontslagprocedure

Het ontslaan van een medewerker gaat niet van de ene op de andere dag. Eerst zult u er zelf goed over nadenken om het besluit te nemen. Misschien geeft u de werknemer nog een nieuwe kans. Nadat het besluit genomen is, kan de ontslagprocedure best lang duren. Gaat het via het UWV? Dan kunt u rekenen op zes weken, via de rechtbank zelfs acht weken. Daar komen nog een aantal maanden bij als de stukken niet compleet zijn. Al die tijd is de medewerker nog in dienst en zult u salaris moeten betalen.

Eindafrekeningen van tegoeden

Alles wat een medewerker nog tegoed heeft moet bij ontslag worden afgerekend. Onder deze eindafrekening valt bijvoorbeeld het vakantiegeld. Dit moet direct bij uitdiensttreding worden uitbetaald. Dit geldt ook voor de vakantie-uren die de werknemer nog open heeft staan. U kunt eventueel bespreken met de werknemer om deze uren op te nemen. Andere tegoeden die een medewerker kan hebben zijn bonussen, zoals een 13de maand, niet uitbetaalde reiskosten of overuren.

Daarnaast kunt u ook kosten hebben gemaakt voor de werknemer die verrekend moeten worden. U kunt dan denken aan kosten voor een opleiding, een lening bij de baas of teveel opgenomen uren. De eindafrekening tussen werkgever en werknemer moet uiterlijk één maand na ontslag worden uitbetaald. Gebeurt dit later, dan komt er rente bovenop.

Transitievergoeding

Als het ontslag via het UWV of via de kantonrechter verloopt, dan zal de werkgever een transitievergoeding moeten betalen. U kunt deze vergoeding zien als een compensatie voor het ontslag. De medewerker kan het bijvoorbeeld gebruiken om zich om te scholen. U betaalt de medewerker een derde van een maandsalaris per gewerkt jaar. Er zit een maximum aan de transitievergoeding, namelijk €83.000,-. De transitievergoeding geldt voor alle medewerkers, dus ook voor tijdelijke contracten. In geval van ontslag met wederzijds goedvinden is een werkgever niet verplicht om een transitievergoeding te betalen.

Kosten voor de ontslagprocedure

Een ontslagprocedure zelf kost geld, er gaat tijd in zitten en u heeft er mensen bij nodig. Zo heeft u bijvoorbeeld een advocaat nodig of een mediator om via bemiddeling met de medewerker een conflict uit te praten. Bovendien moet u griffierecht betalen bij de rechtbank om de zaak in behandeling te nemen.

Bijkomende kosten

Een ontslag kan zorgen voor bijkomende kosten. U zult bijvoorbeeld zelf tijd en energie moeten stoppen in de ontslagprocedure, dat gaat ten koste van andere zaken. Daarnaast kan er onrust ontstaan onder het personeel vanwege het ontslag. Dit gaat vaak ten koste van de productiviteit. De kans is ook groot dat er een vervanger moet worden gezocht voor de ontslagen medewerker of de medewerker meldt zich ziek tijdens de ontslagprocedure.

Hoe zit het als een medewerker ziek wordt na ontslag?

Als een medewerker langer dan 104 weken ziek is, dan mag de werkgever zijn dienstverband beëindigen. Voor dit ontslag wordt er een WIA-keuring gedaan. Deze wordt toegekend als de werknemer meer dan 35% arbeidsongeschikt is.

Een werkgever die eigenrisicodrager is, betaalt geen gedifferentieerde premie Werkhervattingskas. U zult dan als werkgever zelf de Ziektewetuitkering of de WGA uitkering moeten betalen aan een medewerker die ziek wordt na ontslag. Het is daarom erg belangrijk om op de hoogte te zijn van uw plichten als ondernemer, zoals bij ziekte van een ex-medewerker. Een jurist kan u voorzien van alle informatie op gebied van ontslag en uw rechten en plichten.

Juridisch advies van Meester en Meester bij ontslag werknemer

Heeft u een eigen onderneming en heeft u hulp nodig bij ontslag van een medewerker? Meester en Meester helpt u graag met juridisch advies. Wij helpen particulieren, bedrijven en overheidsinstanties. Wij geven advies over allerlei problemen en vraagstukken waar u tegenaan loopt. Toegankelijkheid, laagdrempeligheid en betaalbaar advies is daarbij ons doel. Meester en Meester is gevestigd in Zwolle en Kampen, maar wij helpen klanten in heel Nederland.


Deel dit artikel

Kunt u ons advies goed gebruiken of heeft u onze hulp nodig? Neem dan contact met ons op! U kunt ons direct bellen op 088-0665002, maar u kunt ook een mail sturen naar info@meesterenmeester.nl.