Bedrijven
24 februari 2023 mr. Aleid Kanis
Jaarlijks zorgen misverstanden over vakantierechten voor veel stress bij werknemers. Vaak weten ze niet goed waar ze recht op hebben als het om vakantie gaat. Als werknemer heeft u recht op een minimaal aantal vakantiedagen per jaar, dit worden wettelijke vakantiedagen genoemd. Als u deze vakantiedagen opneemt bent u vrijgesteld van de verplichting tot het verrichten van arbeid en uw werkgever is verplicht uw loon door te betalen in deze periode.
Per jaar heeft u recht op minimaal 4 keer het aantal overeengekomen arbeidsuren per week aan vakantie-uren. Dit wordt berekend over de periode van een jaar dienstverband als u gedurende de volledige overeengekomen arbeidsduur recht op loon had. Als u niet het gehele jaar werkzaam bent geweest, dan wordt het aantal vakantiedagen berekend naar rato.
Bijvoorbeeld: U werkt 40 uur per week en u heeft het gehele jaar recht op loon gehad. Dan heeft u recht op 160 vakantie-uren of 20 vakantiedagen per jaar. Werkt u 16 uur per week en heeft u het gehele jaar recht op loon gehad, dan heeft u recht op 64 vakantie-uren of 8 vakantiedagen per jaar.
Bovenop uw wettelijke vakantiedagen kunt u ook recht hebben op bovenwettelijke vakantiedagen. Dit zijn extra vrije dagen die bovenop uw minimale aantal wettelijke vakantiedagen komen. In uw arbeidsovereenkomst of CAO kunt u controleren of u hier recht op heeft.
Voor het opnemen van uw vakantiedagen is het belangrijk dat u deze op tijd opneemt. Uw opgespaarde wettelijke vakantiedagen vervallen zes maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin u de aanspraak op de vrije dagen heeft verworven, tenzij u tot aan dat tijdstip redelijkerwijs niet in staat bent geweest vakantiedagen op te nemen, bijvoorbeeld door langdurige ziekte.
Voor bovenwettelijke vakantiedagen geldt dat ze vijf jaar na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de vakantiedagen zijn opgespaard vervallen. Hetzelfde geldt voor de wettelijke vakantiedagen die u redelijkerwijs niet heeft kunnen opnemen voor de vervaldatum.
Ook als u niet het hele jaar heeft gewerkt, bouwt u alsnog vakantiedagen op over de dagen dat u wel gewerkt heeft. Het gaat dan om een evenredig gedeelte van datgene waarop u recht zou hebben gehad als u gedurende het gehele jaar recht had op loon over de volledige overeengekomen arbeidsduur. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer uw arbeidsovereenkomst eindigt of wanneer u een gedeelte van het jaar niet gewerkt heeft en geen recht had op loon.
Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat staat voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Heeft u arbeidsgerelateerde vraagstukken? Wij helpen u graag! Meester en Meester biedt rechtsbescherming aan particulieren, bedrijven en de overheid.
Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Bij Meester en Meester komt talent en kennis samen. Wij maken recht voor iedereen toegankelijk en ontzorgen onze klanten op juridisch vakgebied. Heeft u onze hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken via ons contactformulier of per e-mail op info@meesterenmeester.nl. We zijn ook telefonisch bereikbaar op 088-0665002. Onze kantoren zijn gevestigd in Zwolle en Kampen, maar we zijn werkzaam in heel Nederland.
Bedrijven
Een Functionaris Gegevensbescherming (FG) speelt een cruciale rol in het beschermen van persoonsgegevens en het waarborg...
Verder lezen
Bedrijven
Een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst is bedoeld om te voorkomen dat werknemers na hun vertrek direct concur...
Verder lezen
Bedrijven
Als bedrijf met meerdere aandeelhouders is het essentieel om afspraken vast te leggen over samenwerking en besluitvormin...
Verder lezen
Bedrijven
Ben je net een bedrijf gestart of heb je tot nu toe weinig aandacht besteed aan privacy, maar wil je dit nu beter regele...
Verder lezen
Bedrijven
Een conflict op de werkvloer: altijd lastig. In dit blog leggen we meer uit over het verbetertraject.
Verder lezen
Bedrijven
In een wereld die steeds meer verbonden is, schittert Spanje – en specifiek Ibiza – als een topbestemming voor onderneme...
Verder lezen