Scott graham OQM Zw Nd3 Th U unsplash 1

Bedrijven

Wat is een stageovereenkomst en wat moet erin staan?

24 februari 2023 mr. Aleid Kanis

Bent u van plan om een stagiaire in dienst te nemen? Dan is het verstandig om een stageovereenkomst op te laten maken. In een stageovereenkomst staan gemaakte afspraken tussen degene die stage loopt (de stagiar) en het bedrijf waar de stagiair stage loopt. Vindt de stage plaats in het kader van een opleiding? Dan kan de onderwijsinstelling ook deel uitmaken van de overeenkomst.

Wat is een stage en wat voor types stage zijn er?

Een stage is een periode waarin de stagiair werkzaamheden verricht binnen een organisatie om ervaring op te doen. De nadruk ligt bij een stage niet op het werk zelf, maar op het leren. Het is belangrijk om een stageovereenkomst op te stellen om onenigheid te voorkomen. Als de stagiair onder de 16 jaar oud is, dient deze ondertekend te worden door een ouder/voogd.

Type stages

Er bestaan verschillende soorten stages, de meest voorkomende hebben we voor u op een rijtje gezet:

Meewerkstage/meeloopstage/beroepspraktijkvorming

Doel van deze stage is het opdoen van praktijkervaring. De stagiair zal in dit geval bepaalde functie werkzaamheden uitvoeren.

Afstudeerstage/onderzoeksstage

In een afstudeerstage zit de stagiair in de laatste fase van zijn/haar opleiding. De stage dient ter afronding van de opleiding, waarbij het vaak gaat om het schrijven van een scriptie of afstudeeropdracht.

Snuffelstage/introductiestage

Deze stage is puur voor oriëntatie, om de stagiair te helpen bij het kiezen van een studierichting of werkgebied.

Maatschappelijke stage

De stagiair loopt stage waarbij vrijwilligerswerk wordt verricht.

Werkstage

Bij een werkstage loopt een stagiair stage bij een bedrijf nadat hij/zij afgestudeerd is. Hiervoor wordt een bijstandsuitkering ontvangen. De stage is voor maximaal een jaar.

Wat is het verschil tussen een stageovereenkomst en een arbeidsovereenkomst?

Wanneer iemand een arbeidsovereenkomst heeft staat de loonvormende arbeid centraal. Bij een stageovereenkomst staat leren centraal. Als de werkzaamheden die de stagiair moet verrichten alleen maar gericht zijn op productie of de omzet van de onderneming, dan spreken we over een arbeidsovereenkomst. De stagiair heeft in dat geval recht op minimumloon over de gewerkte uren. Dit geldt met terugwerkende kracht, dus vanaf het moment dat de stagiair de loonvormende arbeid verricht.

Hoewel een stage niet wordt gezien als een arbeidsovereenkomst, is de stagiair voor de Arbeidsomstandighedenwet wel gelijk aan een werknemer. Het bedrijf dat de stage verleent dient zich dus wel te houden aan de Arbo wetten en regels. Daarnaast is de stageverlener ook verantwoordelijk en aansprakelijk voor de werkzaamheden die de stagiair verricht in zijn opdracht en draagt hij, in het kader van een veilige werkomgeving, de zorgplicht van een werkgever.

Het is voor een bedrijf niet verplicht om een stagevergoeding te geven aan de stagiair. Echter, de stageverlener kan er wel voor kiezen om een stagevergoeding te geven om reiskosten en andere onkosten te dekken. De hoogte van de stagevergoeding mag door de stageverlener worden bepaald. Hiervoor geldt geen wettelijk minimum.

Wat moet er staan in een stageovereenkomst?

In een stageovereenkomst staan afspraken die gemaakt zijn tussen de stagiair en de stageverlener. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan de volgende zaken:

· Stagewerkzaamheden;

· Stageduur en werktijden;

· Stagevergoeding/reiskostenvergoeding/onkostenvergoeding;

· Aansprakelijkheid;

· Stagebegeleiding;

· Verantwoordelijkheden en verplichtingen.

De stageovereenkomst dient zowel door de stagiair als de stageverlener ondertekend te worden. Beide partijen krijgen hiervan een exemplaar. Als de onderwijsinstelling ook onderdeel uitmaakt van de overeenkomst, dient de onderwijsinstelling de stageovereenkomst ook te ondertekenen.

Meester en Meester; maakt recht voor iedereen toegankelijk

Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat staat voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Heeft u vragen over de stageovereenkomst of bent u op zoek naar een concreet advies? Neem dan gerust contact op met ons, wij helpen u graag! Meester en Meester biedt rechtsbescherming aan particulieren, bedrijven en de overheid.

Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Bij Meester en Meester komt talent en kennis samen. Wij maken recht voor iedereen toegankelijk en ontzorgen onze klanten op juridisch vakgebied. Heeft u onze hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken via ons contactformulier of per e-mail op info@meesterenmeester.nl. We zijn ook telefonisch bereikbaar op 088-0665002. Onze kantoren zijn gevestigd in Zwolle en Kampen, maar we zijn werkzaam in heel Nederland.

Deel dit artikel

Direct hulp bij uw vraagstuk?