Verhuizen naar Spanje

Particulieren

Verhuizen naar Spanje: Alles wat je moet weten over de inschrijving (empadronamiento)

01 oktober 2024 mr. Aleid Kanis

Denk je eraan om naar Spanje te verhuizen? Dan is het belangrijk om bekend te zijn met de inschrijving in het gemeenteregister, ook wel bekend als het empadronamiento. Maar wat houdt dit precies in, en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel leggen we stap voor stap uit wat de inschrijving inhoudt, waarom je dit moet doen, en hoe je het proces kunt doorlopen.

WAT IS HET EMPADRONAMIENTO?

Het empadronamiento is de registratie als inwoner bij de gemeente waar je woont. De inschrijving in het gemeenteregister is verplicht als je permanente woonplaats zich binnen een Spaanse gemeente bevindt. Dit geldt dus als je voor een langere periode naar Spanje gaat. Het niet naleven hiervan kan leiden tot een boete. Bovendien heb je voor veel officiële zaken in Spanje een inschrijvingscertificaat nodig. Lees ook ons andere blog over een woning huren in Spanje.

WAT ALS JE IN MEERDERE GEMEENTEN WOONT?

Als je eigenaar bent van een tweede woning in Spanje waar je slechts enkele weken per jaar verblijft, is registratie niet nodig. Heb je echter meerdere woningen in Spanje, dan moet je je inschrijven op het adres dat je als je hoofdverblijf beschouwt, oftewel de plek waar je het grootste deel van het jaar woont.

WANNEER HEB JE EEN EMPADRONAMIENTO NODIG?

Je hebt het inschrijvingscertificaat voor verschillende doeleinden nodig, enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Aanvragen van een verblijfsvergunning
  • Afsluiten van een ziektekostenverzekering
  • Procedures bij de burgerlijke stand (bijvoorbeeld huwelijken, aanvragen van nationaliteit of adopties)
  • Aanschaf van een voertuig
  • Inschrijving van kinderen op school
  • Omzetten van je rijbewijs van je rijbewijs

HOE SCHRIJF JIJ JE IN?

De inschrijvingsprocedure kan per gemeente verschillen, maar over het algemeen volg je de volgende stappen:

  1. Maak een afspraak bij het gemeentehuis.
  2. Verzamel de benodigde documenten, zoals identiteitsbewijzen en een bewijs van je adres.
  3. Dien de documenten in bij het gemeentehuis tijdens je afspraak.

WAT TE DOEN BIJ VERHUIZING?

Als je binnen Spanje verhuist, moet je je inschrijven in je nieuwe gemeente. Deze gemeente zal dan contact opnemen met je vorige woonplaats om je daar uit te schrijven. Verhuis je naar het buitenland, zoals Nederland of België, dan moet je je vertrek melden bij het gemeentehuis waar je ingeschreven staat. Dit kun je individueel of collectief doen, om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen.

HULP NODIG BIJ DE INSCHRIJVING?

Vind je het lastig om contact op te nemen met de gemeente of om een afspraak te maken? Geen zorgen! Bij Meester en Meester kunnen we je helpen met het inschrijvingsproces. We bereiden alle benodigde documenten voor en plannen indien nodig een afspraak voor je bij het gemeentehuis. Zo hoef je alleen maar naar het gemeentehuis te gaan om je inschrijving af te ronden. Neem gerust contact met ons op.

Verhuizen naar een ander land brengt altijd wat administratief werk met zich mee, maar met de juiste informatie en hulp is het proces goed te doorlopen. Succes met je nieuwe avontuur in Spanje!

Deel dit artikel

Direct hulp bij uw vraagstuk?