Bedrijven
19 januari 2023 mr. Lesly Brons
Veel startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak als rechtsvorm. Maar wat maakt de eenmanszaak zo populair? En wat zijn de voor-, en nadelen van de eenmanszaak? In dit blog leggen we het aan u uit.
Een eenmanszaak houdt in dat u als enige eigenaar bent van het bedrijf. U bent volledig verantwoordelijk voor uw onderneming. Een eenmanszaak heeft geen rechtspersoonlijkheid. Een andere naam die veel gebruikt wordt voor de eenmanszaak is zzp (zelfstandige zonder personeel). Dit betekent echter niet dat u in een eenmanszaak geen personeel kunt aannemen.
De eenmanszaak is één van de meest populaire rechtsvormen in Nederland. Dit komt omdat een eenmanszaak snel, gemakkelijk en goedkoop opgezet kan worden. U heeft geen inleg voor geld of aandelenkapitaal nodig en er hoeft geen notariële overeenkomst opgesteld te worden. U bent wel verplicht om uw onderneming in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. U ontvangt dan een bericht over de registratie van uw bedrijf in het Handelsregister, een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer. Vanaf nu bent u bij de Belastingdienst bekend als ondernemer. Een eenmanszaak wordt belast met inkomstenbelasting. Aan de hand van de resultatenrekening of de balans wordt de belastbare winst bepaald.
Het is heel eenvoudig om een eenmanszaak op te richten. U heeft geen startkapitaal nodig en u heeft ook niet te maken met ingewikkelde notariële contracten. In principe kunt u uw bedrijf vandaag nog snel, gemakkelijk en goedkoop opzetten. Voor ondernemingen zonder veel eigen vermogen kan dit een belangrijke factor zijn.
Voor de eenmanszaak is een jaarrekening niet verplicht. Voor de Belastingdienst voldoet een balansrekening en een winst-, en verliesrekening. U kunt hiervoor een boekhouder inschakelen, maar tegenwoordig bestaan er ook veel tools waarmee u dit gemakkelijk zelf kunt doen.
Met uw eenmanszaak geniet u het voordeel van een aantal aftrekposten, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Heeft u een sterk wisselend inkomen, dan kunt u ‘middelen’. Dit betekent dat u het gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar berekend. In veel gevallen zal dit in een lager belastingtarief vallen dan het hoogste inkomen in de afgelopen drie jaar. In dat geval heeft u meer belasting betaald dan u had moeten betalen. Dit verschil kunt u terug krijgen van de Belastingdienst.
Daarnaast zijn er nog een aantal andere aftrekposten voor de eenmanszaak, zoals investeringsaftrek (als u voor de start van uw bedrijf bepaalde middelen of apparaten moet aanschaffen), autokosten, kantoorkosten en representatiekosten.
Eén van de grootste nadelen van de eenmanszaak is dat u aansprakelijk bent met uw privé vermogen. Dit verhoogt de druk op een goed functionerend liquiditeitsbeheer. Heeft u problemen met uw cashflow en lukt het u niet meer om aan uw betalingsverplichtingen te voldoen, dan komt u snel in een neerwaartse spiraal terecht. Schuldeisers zouden in dit geval een beroep kunnen doen op uw privé bezittingen. Om deze reden is het erg belangrijk dat de liquiditeit van uw onderneming positief is.
Kiest u voor een andere rechtsvorm, dan heeft u meer voordelen op het gebied van fiscale gevolgen. Als u een bv heeft, dan bent u bijvoorbeeld niet privé aansprakelijk. Veel ondernemers wijzigen hun rechtsvorm dan ook van eenmanszaak naar bv wanneer ze meer omzet en winst hebben. Zo profiteren ze meer van zowel fiscale als aansprakelijkheidsvoordelen.
Geldgevers letten bij de controle van de kredietwaardigheid van uw onderneming op persoonlijke en economische omstandigheden. Hoeveel u kunt financieren hangt dus af van uw persoonlijke situatie. Bij het beheer van de onderneming hebben zelfstandige ondernemers met een eenmanszaak een grote verantwoordelijkheid. Geldverstrekkers zullen niet snel geld lenen aan een eenmanszaak, helemaal niet als u net begonnen bent en nog geen jaarresultaten kunt laten zien. Ook het aanvragen van een hypotheek is moeilijker als u een eenmanszaak heeft.
Toch kan het voor veel kleine ondernemingen aantrekkelijk zijn om te kiezen voor de eenmanszaak als rechtsvorm. Zeker als u net begint met ondernemen. Weeg de voor- en nadelen van een eenmanszaak goed af voordat u een rechtsvorm kiest. Heeft u hier hulp bij nodig? Dan helpen wij u graag!
Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat staat voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Wilt u een eenmanszaak oprichten en heeft u hier vragen over? Wij helpen u graag! Meester en Meester biedt rechtsbescherming aan particulieren, bedrijven en de overheid. Neem hier eenvoudig en vrijblijvend contact op met Meester en Meester.
Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Bij Meester en Meester komt talent en kennis samen. Wij maken recht voor iedereen toegankelijk en ontzorgen onze klanten op juridisch vakgebied.
Bedrijven
Een Functionaris Gegevensbescherming (FG) speelt een cruciale rol in het beschermen van persoonsgegevens en het waarborg...
Verder lezen
Bedrijven
Een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst is bedoeld om te voorkomen dat werknemers na hun vertrek direct concur...
Verder lezen
Bedrijven
Als bedrijf met meerdere aandeelhouders is het essentieel om afspraken vast te leggen over samenwerking en besluitvormin...
Verder lezen
Bedrijven
Ben je net een bedrijf gestart of heb je tot nu toe weinig aandacht besteed aan privacy, maar wil je dit nu beter regele...
Verder lezen
Bedrijven
Een conflict op de werkvloer: altijd lastig. In dit blog leggen we meer uit over het verbetertraject.
Verder lezen
Bedrijven
In een wereld die steeds meer verbonden is, schittert Spanje – en specifiek Ibiza – als een topbestemming voor onderneme...
Verder lezen