Bedrijven
24 februari 2023 mr. Aleid Kanis
Er komt bij een bedrijfsovername meer kijken dan u in eerste instantie zou verwachten. Bij een bedrijfsovername is het opstellen van een overnameovereenkomst een belangrijk onderdeel. Er dient hierbij rekening gehouden te worden met de wensen en bedoelingen van zowel de koper als de verkoper. Bij de totstandkoming van de overnameovereenkomst ontstaan er vaak geschillen, daarom is het belangrijk om vooraf op de hoogte te zijn van alle aspecten die komen kijken bij het opstellen van een overnameovereenkomst. In dit blog vertellen we er u meer over.
Een overnameovereenkomst is een overeenkomst voor de (ver)koop van een bedrijf. Deze overeenkomst kan zowel betrekking hebben op de overname van activa en passiva als op de overname van aandelen.
Een overdracht van aandelen is de meest eenvoudige manier van een bedrijfsovername. Dit kan alleen als het bedrijf uitgeoefend wordt in een rechtsvorm met een in aandelen verdeeld kapitaal. U kunt hierbij denken aan een BV of een NV. Bij een overname van aandelen komen alleen de aandelen in het bezit van de nieuwe aandeelhouder. Alle bezittingen en schulden van het bedrijf blijven in het bezit van de NV of BV, net als alle werknemers en contracten.
Een bedrijfsovername is uniek en daarmee is een overnameovereenkomst altijd maatwerk. De inhoud van een overnameovereenkomst verschilt per bedrijf en is afhankelijk van verschillende factoren. Een overnameovereenkomst kan afspraken bevatten over de volgende onderwerpen:
In de meeste gevallen ligt er bij de overname van een bedrijf een grote focus op de koopprijs. Bij een earn-out regeling staat de koopprijs nog niet vast bij de ondertekening van de overnameovereenkomst. Dit is omdat deze door de regeling afhankelijk is gesteld van de in de toekomst te behalen resultaten van de onderneming. Om deze reden is het daarom erg belangrijk om alle aspecten met betrekking tot de overname vast te leggen in een overeenkomst. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan aspecten met betrekking tot de koopprijs, hoe er betaald gaat worden en wanneer er betaald gaat worden. Hiermee voorkomt u dat dit op een later tijdstip tot discussies zal leiden.
De meeste discussies binnen de overnameovereenkomst komen tot stand door de overeen te komen garanties, de aansprakelijkheden en vrijwaringen. De koper wil namelijk zoveel mogelijk risico’s afdichten middels vrijwaringen en garanties en de verkoper wil zo min mogelijk risico lopen na de overdracht. Het is belangrijk om u hier op voorhand goed over te laten informeren en daarnaast is het belangrijk dat de afspraken worden vastgelegd in de overnameovereenkomst.
Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat staat voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Heeft u vragen over de overnameovereenkomst of bent u opzoek naar een concreet advies? Neem dan gerust contact op met ons, wij helpen u graag! Meester en Meester biedt rechtsbescherming aan particulieren, bedrijven en de overheid.
Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Bij Meester en Meester komt talent en kennis samen. Wij maken recht voor iedereen toegankelijk en ontzorgen onze klanten op juridisch vakgebied. Heeft u onze hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken via ons contactformulier of per e-mail op info@meesterenmeester.nl. We zijn ook telefonisch bereikbaar op 088-0665002. Onze kantoren zijn gevestigd in Zwolle en Kampen, maar we zijn werkzaam in heel Nederland.
Bedrijven
Ben je net een bedrijf gestart of heb je tot nu toe weinig aandacht besteed aan privacy, maar wil je dit nu beter regele...
Verder lezen
Bedrijven
Een conflict op de werkvloer: altijd lastig. In dit blog leggen we meer uit over het verbetertraject.
Verder lezen
Bedrijven
In een wereld die steeds meer verbonden is, schittert Spanje – en specifiek Ibiza – als een topbestemming voor onderneme...
Verder lezen
Bedrijven
Gebruikt u of gaat u gebruik maken van AI om persoonsgegevens te verwerken? Dan moet u ervoor zorgen dat u zich houdt aa...
Verder lezen
Bedrijven
De Alcoholwet regelt de verkoop van alcohol. De wet heeft als doel de volksgezondheid te beschermen, alcoholgerelateerde...
Verder lezen
Bedrijven
Vanaf 1 juli 2023 treedt de Wet goed verhuurderschap in werking om huurders te beschermen tegen onder andere discriminat...
Verder lezen