Tim gouw 1 K9 T5 Yi Z2 WU unsplash

Bedrijven

Wat gebeurt er als mijn werknemer ziek wordt?

14 december 2022 Patricia Wind

Als werkgever krijgt u er hoe dan ook mee te maken; één van uw medewerkers meldt zich ziek. Een vervelende situatie, maar gelukkig herstellen de meeste mensen binnen een paar dagen. Wanneer uw werknemer langer dan zes weken ziek is wordt gesproken van langdurig ziekteverzuim. Voor zowel u als werkgever als uw werknemer is dit geen fijne situatie. Wat gebeurt er precies als uw medewerker ziek wordt? En wat zijn uw rechten en plichten bij langdurig ziekteverzuim? In dit blog vertellen we u er meer over.

Een zieke werknemer; wat nu?

Heeft u een zieke werknemer? Dat kan voor veel problemen zorgen in uw bedrijf. Een zieke werknemer kost veel geld en levert niets op. U bent als werknemer verplicht om de eerste twee jaar van de ziekte het loon door te betalen. Dit moet minimaal 70% van het loon van de werknemer zijn. In de meeste gevallen verplichten CAO’s dat het eerste jaar 100% van het loon doorbetaald moet worden. Voor u als werkgever kan dit al snel in de kosten lopen.

Naast deze ziektekosten bent u ook verantwoordelijk voor de pensioenpremie en de reïntegratie van uw zieke medewerker. U wilt uiteraard dat uw medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk is. Doet u niet voldoende aan reïntegratie? Dan kunt u een loonsanctie krijgen van het UWV. Dit kan ervoor zorgen dat u nog één jaar extra loon moet betalen.

Wat moet ik doen als mijn werknemer zich ziek meldt?

Als uw werknemer zich ziek meldt, dan bent u verplicht om dit binnen 24 uur te melden bij de arbodienst. Het is belangrijk dat u goed contact blijft houden met de zieke werknemer. U mag vragen aan uw medewerker wanneer hij/zij verwacht weer aan het werk te kunnen, maar u mag niet vragen naar de aard van de klachten. Een medewerker zal in de meeste gevallen zelf vertellen waarom hij/zij zich ziek meldt, maar u mag deze informatie niet vastleggen.

Langdurig zieke werknemer

Gaat het om langdurige ziekte, dus langer dan zes weken? Dan start het traject volgens de Wet Verbetering Poortwachter. Deze wet is in het leven geroepen om langdurig ziekteverzuim terug te dringen en ervoor te zorgen dat zieke medewerkers weer gezond en op de juiste manier aan het werk kunnen. Als werkgever werkt u in dit traject nauw samen met uw zieke werknemer en de bedrijfsarts aan de reïntegratie van uw medewerker.

In de zesde ziekteweek wordt door de bedrijfsarts een probleemanalyse opgesteld. Eventuele beperkingen en belemmeringen van de medewerker om weer aan het werk te gaan worden in deze analyse beschreven. Op basis hiervan wordt een plan van aanpak gemaakt, waarin heldere afspraken staan over de reïntegratie. Iedere zes weken wordt de voortgang besproken. Is de zieke medewerker niet in staat om terug te keren in zijn/haar huidige functie? Dan moet er vervangend of aangepast werk aangeboden worden.

Mag een langdurig zieke werknemer op vakantie?

Als uw werknemer al langere tijd ziek is en op vakantie wil, mag dit dan? In principe mag dit, alleen heeft de werknemer hiervoor wel uw toestemming nodig. De bedrijfsarts kan hier advies over geven; hij/zij beoordeelt vanuit een medisch oogpunt of de vakantie het herstel belemmert. Is dit niet het geval, dan kan het zelfs goed zijn dat de medewerker op vakantie gaat. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook met het oog op het opbouwen van vakantiedagen.

Ziek en auto van de zaak

Wanneer uw medewerker langere tijd ziek is, moet hij/zij dan de auto van de zaak inleveren? In de wet is geregeld dat een zieke werknemer loon doorbetaald krijgt; hier vallen ook de secundaire arbeidsvoorwaarden onder. In principe mag een werknemer dus de auto houden tijdens zijn/haar ziekte. Wordt de auto uitsluitend gebruikt voor werk en valt deze daarom niet onder de noemer loon, dan mag u de auto innemen. Dit is bijvoorbeeld het geval als u de auto nodig heeft voor bedrijfsvoering.

Wat gebeurt er na twee jaar ziekte?

Als werkgever bent u na twee jaar ziekteverzuim niet meer verplicht om het loon door te betalen. U mag op dit punt de arbeidsovereenkomst beëindigen. U kunt dit met wederzijds goedvinden doen (in overleg met uw werknemer) of u kunt een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Heeft u niet voldaan aan de reïntegratieverplichtingen volgens de Wet Verbetering Poortwachter? Dan kan het UWV u een sanctie opleggen. Dit houdt in dat u nog maximaal een jaar loon moet doorbetalen. Het opzegverbod wordt dan ook met een jaar verlengd.

Voorkomen is beter dan genezen

Financiële problemen voorkomen door een zieke werknemer, is dat mogelijk? Voorkomen is beter dan genezen, daarom is het verstandig om een ziekteverzuimverzekering af te sluiten. Een ziekteverzuimverzekering verzekert de kosten die u als werkgever maakt bij een zieke medewerker. Zo worden de kosten voor reïntegratie vergoedt, maar ook het doorbetalen van het salaris en een eventuele vervangende medewerker. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met uw verzekeringsadviseur.

Meester en Meester; maakt recht voor iedereen toegankelijk

Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat staat voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Heeft een u zieke werknemer en wilt u weten wat uw rechten en plichten zijn? Wij helpen u graag! Meester en Meester biedt rechtsbescherming aan particulieren, bedrijven en de overheid.

Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Bij Meester en Meester komt talent en kennis samen. Wij maken recht voor iedereen toegankelijk en ontzorgen onze klanten op juridisch vakgebied.


Deel dit artikel

Meester en Meester is gevestigd in Zwolle en Kampen, maar wij helpen klanten in heel Nederland. Kunt u ons advies goed gebruiken of heeft u onze hulp nodig? Neem dan contact met ons op! U kunt ons direct bellen op 088-0665002, maar u kunt ook een mail sturen naar info@meesterenmeester.nl.