Overheid
24 februari 2023 mr. Aleid Kanis
De nieuwe Omgevingswet zit er al een tijdje aan te komen. Maar wat houdt de Omgevingswet precies in? Waarom komt er een nieuwe Omgevingswet? Wat zijn de onderdelen van de nieuwe Omgevingswet en wat zijn de voordelen? In dit blog vertellen we u er meer over.
De nieuwe Omgevingswet is in het leven geroepen om het beheer en de ontwikkeling van de leefomgeving op lokaal niveau te bevorderen. Het belangrijkste doel hiervan is het toenemen van de omgevingskwaliteit en dat het beheer, de ontwikkeling en het gebruik van de leefomgeving doelmatiger wordt. Om dit te kunnen realiseren zijn er een aantal veranderingen nodig.
Er zijn nu 26 wetten voor de leefomgeving; dit gaat naar 1 wet. Hetzelfde geldt voor de 60 Algemene Maatregelen van Bestuur; deze gaan naar 4 Algemene Maatregelen van Bestuur. Tot slot komt er 1 Omgevingsregeling in plaats van de 75 ministeriële regelingen. Ook komt er een nieuw digitaal stelsel. Al deze veranderingen kunnen niet gerealiseerd worden zonder een goede voorbereiding. Hierin is een rol weggelegd voor alle overheden.
Voordat al deze veranderingen in de praktijk doorgevoerd kunnen worden, moeten alle overheden met hun eigen decentrale regelgeving aan de slag. Beslissingen en verantwoordelijkheden verschuiven van het Rijk naar de gemeenten. De grootste veranderingen van de wet zitten aan de voorkant. De Omgevingswet bestaat uit onderstaande instrumenten:
De totstandkoming van de Omgevingsvisie is verplicht voor het Rijk, provincies en gemeenten. De Omgevingsvisie is een strategische en integrale langetermijnvisie op de fysieke leefomgeving in Nederland.
Specifieke programma’s maken de doelen van de Omgevingsvisie concreet.
Elk bestuursorgaan heeft daarnaast een zogeheten gebiedsdekkende regeling met daarin opgenomen alle regels die voor die specifieke fysieke leefomgeving gelden.
De Algemene rijksregels voor activiteiten beschermen de leefomgeving. Initiatiefnemers weten door deze regels voor de start van een project al wat de regels zijn en hoeven daardoor geen vergunning aan te vragen als zij aan deze regels voldoen.
De Omgevingsvergunning hoeft vervolgens alleen aangevraagd te worden als de Algemene rijksregels niet volstaan. Deze vergunning kan worden aangevraagd bij het Omgevingsloket.
Tot slot is een projectbesluit alleen nodig bij ingrijpende en ingewikkelde projecten waarbij een groot publiek belang speelt.
Bovenstaande instrumenten brengen de volgende voordelen met zich mee:
Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat staat voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Heeft u vragen over de nieuwe Omgevingswet? Meester & Meester heeft gespecialiseerde consultants in dienst die u hierbij kunnen helpen. Wij bieden rechtsbescherming aan particulieren, bedrijven en de overheid.
Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Bij Meester en Meester komt talent en kennis samen. Wij maken recht voor iedereen toegankelijk en ontzorgen onze klanten op juridisch vakgebied. Heeft u onze hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken via ons contactformulier of per e-mail op info@meesterenmeester.nl. We zijn ook telefonisch bereikbaar op 088-0665002. Onze kantoren zijn gevestigd in Zwolle en Kampen, maar we zijn werkzaam in heel Nederland.
Overheid
De Wet op Kansspelen regelt niet alleen de nationale kansspelmarkt, maar legt ook belangrijke verantwoordelijkheden bij ...
Verder lezen
Overheid
De overheid wil meer toezicht en controle in de bouw, zodat bouwers zich aan de geldende regels houden. De Wet kwaliteit...
Verder lezen
Overheid
Wet Bibob verleent overheden de bevoegdheid om overheidsopdrachten, vastgoedtransacties, vergunningen en subsidies te we...
Verder lezen
Overheid
In 2024 heeft een belangrijke wetswijziging plaatsgevonden die de sluitingsbevoegdheden van burgemeesters uitbreidt. Dez...
Verder lezen
Overheid
In een wereld waar criminaliteitspatronen steeds complexer worden, zoeken overheidsorganisaties voortdurend naar innovat...
Verder lezen
Overheid
Een schaarse vergunning is een vergunning waarvan slechts één of een beperkt aantal wordt verleend.
Verder lezen