Bedrijven
03 januari 2023 mr. Aleid Kanis
Als u een onderneming start, dan moet u een bepaalde rechtsvorm kiezen voor uw bedrijf. Het is namelijk nodig om zaken zoals de aansprakelijkheid voor schulden en de belastingverplichtingen vast te leggen, dat wordt gedaan door de rechtsvorm. Er bestaan verschillende vormen waar u uit kunt kiezen. Welke rechtsvormen zijn er? In dit artikel zetten we ze op een rij.
Een rechtsvorm is de juridische wijze waarop uw bedrijf draait. Iedere ondernemer die een bedrijf start moet een rechtsvorm kiezen. De eerste keus die u moet maken is of u een rechtsvorm met of zonder rechtspersoonlijkheid wilt. Als u voor een rechtsvorm kiest zonder rechtspersoonlijkheid, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de schulden van uw bedrijf, ook met uw privévermogen. U kunt kiezen uit de volgende rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid:
Een eenmanszaak is nog steeds de meest gekozen onderneming in Nederland. Het is een bedrijfsvorm die snel op te starten is. Bovendien geeft deze vorm in de eerste jaren meestal meer belastingvoordeel dan andere rechtsvormen. Eén van de nadelen van een eenmanszaak is echter dat u aansprakelijk bent met uw privévermogen voor de schulden van de zaak.
Wilt u niet alleen een onderneming starten maar met andere mensen samen? Dan kunt u kiezen voor een vof als rechtsvorm. De samenwerkende ondernemers worden dan vennoten genoemd. Iedere vennoot brengt zijn eigen aandeel in het bedrijf. U kunt dan denken aan het verrichten van arbeid, goederen of kapitaal. Er is geen minimumkapitaal nodig om een vennootschap onder firma te starten.
Als u een eenmanszaak of vof wilt beginnen, maar u heeft te weinig startkapitaal, dan kunt u een commanditaire vennootschap kiezen als rechtsvorm als u een geldschieter heeft. De geldschieter heeft dan een directe band met het bedrijf, daarom wordt hij een commanditaire of stille vennoot genoemd.
Wilt u zelfstandig ondernemer zijn, maar uw beroep wel met andere ondernemers samen uitoefenen? Dan kunt u een keus maken voor de maatschap als rechtsvorm. De rechtsvorm is geschikt voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten, advocaten en tandartsen die onder een gemeenschappelijke naam samenwerken.
Naast rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid zijn er ook rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid. U kunt kiezen uit de volgende vormen:
Een besloten vennootschap (bv) heeft een kapitaal dat verdeeld is in aandelen. Deze aandelen zijn in bezit van de aandeelhouders. De macht van het bedrijf ligt daarom bij de aandeelhouders. De dagelijkse leiding van het bedrijf wordt gegeven door de bestuurders. Sommige bv´s hebben ook een raad van bestuur, deze houdt toezicht op het bestuur. Een klein bedrijf kan er echter ook voor kiezen om een bv te starten. De bestuurder is dan de directeur en enige aandeelhouder. Hij of zij wordt dan ook wel grootaandeelhouder genoemd.
Een naamloze vennootschap lijkt in opbouw veel op een besloten vennootschap; het kapitaal is verdeeld in aandelen. Het verschil is echter dat de naamloze vennootschap ook aandelen vrij verhandelt op de beurs. Dit worden aandelen aan toonder genoemd. De aandelen op naam kunnen bij een bv worden overgedragen, maar dat moet bij een notaris gedaan worden. Een nv kent wel een minimale waarde die uitgegeven moet worden voor de aandelen: €45.000.
Als u samen met anderen een bepaald doel heeft, dan kunt u kiezen voor een vereniging als rechtsvorm. Deze vorm is bijvoorbeeld geschikt voor mensen die samen willen sporten of hun hobby willen delen met anderen. Een vereniging moet ten minste uit 2 leden bestaan. Daarnaast moet er ook een ledenvergadering gehouden worden. In deze vergadering worden de beslissingen over de organisatie genomen.
Gaat u alleen een onderneming starten, maar wilt u wel gebruik maken van de voordelen van een collectief? Dan zou een coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij als rechtsvorm geschikt voor u kunnen zijn. U kunt dan bijvoorbeeld samen met andere leden inkopen doen. Een ander voordeel is dat andere leden in kunnen springen als u bijvoorbeeld ziek wordt en tijdelijk uit de roulatie bent.
Als u een doel heeft dat voortkomt uit idealen om de maatschappij te helpen, dan zou u kunnen kiezen voor de rechtsvorm Stichting. Een eis is wel dat u hier genoeg vermogen voor heeft. Deze vorm is geschikt als u bijvoorbeeld een natuurgebied wilt redden, sociale hulp wilt bieden aan mensen in een bepaald land of andere maatschappelijke doelen.
Als het moederbedrijf van een onderneming in het buitenland zit, dan kan het voordelig zijn om te kiezen voor een buitenlandse rechtsvorm.
Er zitten veel wettelijke verschillen tussen een bv en een vof. Het grote verschil tussen een bv en een vof is de aansprakelijkheid. Een bv wordt wettelijk gezien als een juridisch zelfstandige entiteit, daarom is de bv een rechtspersoon.
Gaat u een eigen onderneming starten en heeft u hulp nodig bij het kiezen van een rechtsvorm? Meester en Meester helpt u graag met juridisch advies. Wij helpen particulieren, bedrijven en overheidsinstanties. Wij geven advies over allerlei problemen en vraagstukken waar u tegenaan loopt. Toegankelijkheid, laagdrempeligheid en betaalbaar advies is daarbij ons doel. Meester en Meester is gevestigd in Zwolle en Kampen, maar wij helpen klanten in heel Nederland.
Bedrijven
Een Functionaris Gegevensbescherming (FG) speelt een cruciale rol in het beschermen van persoonsgegevens en het waarborg...
Verder lezen
Bedrijven
Een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst is bedoeld om te voorkomen dat werknemers na hun vertrek direct concur...
Verder lezen
Bedrijven
Als bedrijf met meerdere aandeelhouders is het essentieel om afspraken vast te leggen over samenwerking en besluitvormin...
Verder lezen
Bedrijven
Ben je net een bedrijf gestart of heb je tot nu toe weinig aandacht besteed aan privacy, maar wil je dit nu beter regele...
Verder lezen
Bedrijven
Een conflict op de werkvloer: altijd lastig. In dit blog leggen we meer uit over het verbetertraject.
Verder lezen
Bedrijven
In een wereld die steeds meer verbonden is, schittert Spanje – en specifiek Ibiza – als een topbestemming voor onderneme...
Verder lezen