Woneninspanje

Particulieren

Een woning huren in Spanje: Let op deze aandachtspunten

09 september 2024 mr. Aleid Kanis

Een huis huren in Spanje is vaak een heel andere ervaring dan in Nederland. De Spaanse huurmarkt kent specifieke kenmerken en uitdagingen die zowel kansen als risico's met zich meebrengen. Het ondertekenen van een huurovereenkomst is een belangrijke stap die zorgvuldigheid en aandacht vereist. Het is daarom logisch dat je vragen hebt over je rechten en verplichtingen, vooral als je dit proces in een nieuw land en een andere taal doorloopt. In deze blog geven we je algemene informatie om je te helpen de huurmarkt in Spanje beter te begrijpen.

DE HUUROVEREENKOMST

Een huurovereenkomst is een juridisch document dat de relatie tussen verhuurder en huurder regelt, en de voorwaarden van de huur vastlegt. Voor permanente bewoning in Spanje wordt de huurovereenkomst gereguleerd door de LAU (Ley de Arrendamientos Urbanos, Wet op Stedelijke Huur).

SOORTEN VERHUURDERS IN SPANJE

De meeste woningen in Spanje worden verhuurd door particuliere verhuurders. Dit kunnen individuele eigenaren zijn die vaak een tweede woning bezitten en deze zonder tussenpersonen verhuren. Dit maakt onderhandelingen vaak eenvoudiger, maar biedt soms ook minder garanties. Daarnaast zijn er makelaarskantoren die namens particuliere verhuurders optreden en het papierwerk afhandelen. Ten slotte zijn er projectontwikkelaars en banken die woningen verhuren tegen eerlijke prijzen en met een professionele dienstverlening, hoewel er bij hen doorgaans minder onderhandelingsruimte is.

SOORTEN HUUROVEREENKOMSTEN

In Spanje zijn er twee hoofdtypen huurovereenkomsten: de reguliere huurovereenkomst en de tijdelijke huurovereenkomst.

  1. Reguliere Huurovereenkomst: Deze overeenkomst, die onder de LAU valt, heeft een looptijd van 1 tot 5 jaar en is bedoeld voor huurders die van plan zijn om permanent in de woning te verblijven. De standaard duur van een overeenkomst is 1, 3 of 5 jaar, met een stilzwijgende verlenging van één jaar telkens als de huurder niet opzegt. Gedurende deze periode kan de verhuurder de overeenkomst niet opzeggen of de huur verhogen, behalve binnen de wettelijke grenzen.
  2. Tijdelijke Huurovereenkomst: Deze overeenkomsten hebben een looptijd van minder dan een jaar en bieden minder wettelijke bescherming. In toeristische gebieden komen overeenkomsten van 10 of 11 maanden vaak voor. Hierbij kan de verhuurder de huurovereenkomst gemakkelijker beëindigen of de huur en commissies aanpassen.

VEREISTE DOCUMENTATIE

Voor het huren van een woning in Spanje kan je gevraagd worden om verschillende documenten te overleggen, waaronder: een identiteitskaart of paspoort, een Número de Identificación de Extranjero (NIE) of verblijfsvergunning, een arbeidsovereenkomst of ander bewijs van inkomen, recente loonstroken en een belastingaangifte (IRPF).

EXTRA KOSTEN

Bij het huren van een reguliere woning in Spanje zijn er enkele verplichte extra kosten. De borg, die wettelijk verplicht is, bedraagt één maand huur. Makelaarskosten, inclusief de contractvorming en honoraria, moeten door de verhuurder worden betaald. Bovendien kan de verhuurder om een extra borg vragen tegen wanbetaling of schade, die niet meer mag bedragen dan twee maanden huur. Het is ook raadzaam om een aansprakelijkheidsverzekering voor de woning af te sluiten om eventuele schade aan derden te dekken.

De extra kosten bedragen dus in ieder geval:

  • De borg van minimaal 1 maand huur (voor de huurder)
  • Makelaarskosten (voor de verhuurder)
  • Eventueel: extra borg tegen wanbetaling en schade (mag niet hoger dan 2 maanden huur zijn)
  • Eventueel: aansprakelijkheidsverzekering voor de woning

RECENTE WETGEVENDE VERANDERINGEN HUURWET SPANJE

Op 25 mei 2023 trad een nieuwe huurwet in werking die aanzienlijke veranderingen met zich meebracht, zoals een betere bescherming van huurders, beperkingen op huurverhogingen en regulering van makelaarscommissies. Het is van belang om op de hoogte te zijn van deze veranderingen en professionele hulp in te schakelen bij het controleren van je huurcontract.

ONZE HULP

Bij Meester en Meester begrijpen we dat het huren van een woning in Spanje ingewikkeld kan zijn. Ons team van experts is hier om je te helpen bij het controleren van je contracten en ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de Spaanse regelgeving. We willen dat je je contract met vertrouwen ondertekent, wetende dat je belangen beschermd zijn. Als je juridische hulp nodig hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Je kunt ons bereiken via ons contactformulier of per e-mail op info@meesterenmeester.nl. We zijn ook telefonisch bereikbaar op 088-0665002.

Deel dit artikel

Direct hulp bij uw vraagstuk?